IDIOMES

20 de juny 2024

REGLAS DEL BAC

El Bac es la denominació de la antiga lluita tradicional valenciana. El seu nom prové de la paraula valenciana “bac” definida per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua com a “caiguda d'una persona a terra que li provoca un colp fort”, A la zona interior de la Comunitat Valenciana que és tradicionalment castellanoparlant i per influència del valencià, esta paraula es castellanitza i fossilitza apareixent el terme “baque” com a sinònim de caiguda forta.

Encara que actualment no apareix en el diccionari de la RAE, el Diccionari d’Autoritats (diccionari de la llengua castellana) de 1726, així com el Diccionari històric de la llengua espanyola (1933-1936) d’esta institució, recull el terme “baque” en esta accepció. D'acord amb la filosofia general de l'esport, cal que els lluitadors honren els valors d'esportivitat i joc net i que mai lesionen intencionadament el seu company esportista durant la competició. Amb freqüència modificades, i sempre subjectes a modificacions addicionals, les regles ací disposades han de ser conegudes i acceptades per tots els lluitadors, entrenadors, àrbitres i delegats.

El reglament exhorta tot aquell que practica l'esport a un combat total i universal, amb total honestedat i joc net per al plaer dels espectadors i d'esta manera honrar les nostres tradicions,